0 Comments

 

4 stappen voor effectieve evaluatie van jouw doelen en … jouw teamdoelen

Het einde van het jaar betekent meestal ook eens stilstaan en terugkijken op het afgelopen jaar. Daaruit vloeien dan onze nieuwe doelen die we vastleggen voor het volgende jaar. Sommige leidinggevenden evalueren hun doelen niet graag omdat dit:
– veel tijd vraagt,
– ze dit niet plezant vinden,
– ze niet weten hoe ze dit efficiënt kunnen doen,
– ze de voordelen niet zien,
– …
De 2 belangrijkste redenen om dit wel te doen is enerzijds motivatie en anderzijds zelfvertrouwen. Doelen en evalueren van doelen zorgt voor lange termijn visie en korte termijn motivatie. We weten en begrijpen immers met wat we bezig zijn en vooral ook waarom we een bepaalde richting uit gaan. Als we inspirerende doelen hebben, dan zorgen deze er voor dat we ons zelfvertrouwen aanscherpen en versterken. Je erkent immers jouw eigen kunnen en competenties in het bereiken van doelen. Da’s super hé.

Oké, laat ons eerst eens kijken naar de 4 stappen voor effectieve evaluatie van jouw doelen. Op het einde van dit artikel geef ik je nog extra (geschenkje voor de feestdagen) 8 praktische tips om jouw doelen te behalen in het volgende jaar.

Stap 1 voor effectieve evaluatie van jouw doelen: Doel(en) voor jaar X

Ja, wat waren jouw doelen voor jaar X. Je kan immers jouw doelen pas evalueren of overgaan tot een effectieve evaluatie van jouw doelen als je echt doelen had. Indien je geen doelen had voor jaar X, geven we jou in stap 4, enkele praktische tips om jouw doelen voor jaar X+1 te bepalen.
Indien jij doelen had gesteld voor jaar X, dan weet je maar al te goed wat we juist bedoelen. Neem deze doelen ter hand, want we zullen hier verder op werken. Waarschijnlijk moet je ze zelf niet zoeken, want als ze echt belangrijk waren (en da’s uiteindelijk toch de bedoeling van doelen) dan ken je deze zeker en vast van buiten. Dan hebben je hier ook naar toe geleefd en ken je jouw doelen en de doelen van jouw team.
Bijvoorbeeld: ”omzet jaar X = omzet jaar X-1 * 2,5”.

Stap 2 voor effectieve evaluatie van jouw doelen: Resulta(a)t(en) van jaar X

Als je jouw doelen hebt uit stap 1 van de 4 stappen voor effectieve evaluatie van jouw doelen, dan is het waarschijnlijk kinderspel om te komen tot de resultaten. Waarschijnlijk heb je ook gewerkt richting jouw doelen en heb je deze tussentijds ook wel eens geëvalueerd en eventueel bijgestuurd.
Dus je weet nu waar je nu, op het einde van het jaar, staat. Je hebt jouw doel gehaald of niet. Dit is eigenlijk niet het belangrijkste. Het belangrijkste met doelen is dat je, doordat je doelen hebt, je continu kunt afvragen, ben ik aan het bewegen, handelen richting mijn doel of niet? Zo weet je of je goed zit, of, of je moet bijsturen.
Deze stap is eigenlijk de pure cijfermatige weergave van de resultaten: zwart op wit ’wat zijn de resultaten?’.
Bijvoorbeeld: ”60 %”.

Stap 3 voor effectieve evaluatie van jouw doelen: Analyse van jaar X

We hebben ons doel of doelen (stap 1 voor effectieve evaluatie van jouw doelen) en ons resultaat of resultaten (stap 2 voor effectieve evaluatie van jouw doelen). We gaan een stap verder, we gaan over tot de analyse, kortweg wil dit zeggen wat hebben we goed gedaan en wat hebben we minder goed gedaan?
Met jouw team kan je dit best nog wat meer detailleren om de motivatie en de betrokkenheid te versterken naar het volgend jaar, ttz X + 1. De vragen die we hierna stellen zijn uiteraard verbonden met de doelen en de resultaten. Eerst gaan we ons de vraag: ”wat hebben we niet goed in ons team het laatste jaar?”. Direct hierop aansluitend stelt iedereen van het team zich de vraag ”wat heb ik niet goed gedaan tijdens het laatste jaar in het team?”. Nadien stellen we ons de vraag ”wat hebben we goed gedaan in het team het laatste jaar?” Net zoals met de eerste vraag, stellen we hier direct ook de vraag ”wat heb ik niet goed gedaan in het team het laatste jaar?”.
Bijvoorbeeld: (-) ”blog is pas echt gestart half oktober ipv begin februari”, (-) ”te weinig planning”,  (+) ”grootste omzet ooit”, (+) ”cursus volgen en implementeren”.

Stap 4 voor effectieve evaluatie van jouw doelen: Doelen voor jaar X+1

Vanuit de vorige 3 stappen voor effectieve evaluatie van jouw doelen, gaan we onze nieuwe doelen bepalen voor jaar X+1. De kans is groot dat als je je als team werkt in een grotere organisatie, dat je teamdoelen meekrijgt van bovenaf. Dan ga je deze best ook integreren in jouw teamdoelen. Door met doelen te werken, werken we ook voortdurend naar meer en beter, en blijven we ook continu vooruitgaan. Zoals boven reeds aangegeven werken we ook verder aan onze motivatie en zelfvertrouwen. Dit is niet allee voor jou als leidinggevende, maar ook voor jouw medewerkers. Inspirerende teamdoelen zorgen voor een inspirerend team.
http://www.youtube.com/watch?v=c0ZzN6hxdzo
Ja, ik had je ook beloofd dat ik je ook wat info zou geven indien je geen doelen had voor jaar X. Zodat ook jij jouw doelen kan stellen voor X + 1 en hier meer aan de slag kan gaan en jouw medewerkers nog meer kunt inspireren, motiveren en zelfvertrouwen geven.
Stephen Covey, Amerikaans expert in persoonlijk leiderschap, heeft vastgesteld dat teveel doelen stellen de kans op het niet realiseren van deze doelen drastisch verhoogt. Ervaring leert dat bij 11 doelen of meer er geen enkel doel wordt gerealiseerd. Als we 4 à 10 doelen hebben, dan realiseren we er 1 à 2 met glans. En als we onze doelen beperken tot 2 à 3 dan worden deze met glans behaald. Hij raadt je aan om je te beperken tot de ”Waanzinnig Belangrijke Doelen” (WBD). Stel jezelf (en je team) er maximaal drie en ga pas werken aan andere doelen als deze drie behaald zijn.
Bijvoorbeeld: ”omzet jaar X+1 = 3 * omzet jaar X”.

Zoals beloofd geef ik je graag nog wat extra tips bij het realiseren en bereiken van jouw doelen:
– maak nu een plan, wacht niet tot er een dag komt
– concretiseer zo veel mogelijk jouw doelen, geen abstracte taal
– schrijf je doelen op, en geef ze ook een datum
– stap in de actie, ga niet voor de perfectie
– evalueer regelmatig, plan dit ook in
– vier jouw successen, klaag niet over de tegenslagen
– zoek steun bij jouw medewerkers, doe het niet alleen
– maak een verbintenis, want je kan het, want jullie kunnen het
Dit jaar =  het beste jaar ooit voor jou en jouw team!

Welke waren jouw successen voor dit jaar?
Waar ben jij fier op?
Wat was de belangrijkste bijdrage van jouw team?
Wat wil je realiseren in het volgend jaar?

Deel jouw antwoorden in een comment hieronder.
Je ontvangt als bedanking de eerste 3 hoofdstukken van mijn boek “Leidinggeven met IMPACT.
Leidinggeven met IMPACT (Bene Bailleul)

Tot binnenkort en geniet nog van deze dag,
Benedict.
PS: DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, 
door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, 
zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>